fbpx
Att välja rätt ryggsäck för stigcykelturen - Summitguides, Åre. den perfekta turen
Den perfekta turen stigcykel tur
1427
post-template-default,single,single-post,postid-1427,single-format-standard,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Att välja rätt ryggsäck för stigcykelturen

-Del I av: Den perfekta turen

Att välja rätt ryggsäck för stigcykelturen

Varmt välkomna till vårt första inlägg i vår serie “Den perfekta turen”! Tanken med denna serie är att vi kommer under årets alla säsonger att dela med oss utav våra egna erfarenheter och tips kring de aktiviteter som ligger oss närmast hjärtat. Det kan handla om prylar, själva turerna eller råd inför en speciell slags tur. Vårt mål är att hjälpa er från allt till att ta er ut på den där turen ni drömt om men inte riktigt haft kunskap och driv till att utföra, eller bara ge er inspiration till ett litet vardagsäventyr. Utöver detta så slänger vi även in lite inspiration i form av bilder från äventyr vi gjort som hör till det berörda ämnet i texten. Vi vill härmed presentera Del I i “Den perfekta turen”:

 

Jonte är en vår grundare och guide och har ett brinnande intresse för outdoor. Stigcykel är en av hans favoritsysselsättningar.

 

Ryggsäcken hör till en av de viktigare sakerna som måste funka bra när du ska ut på din stigcykel. Liter, passform, utrymme och innehåll är nyckelord. Vi bad vår grundare och kollega Jonte, med 13 års erfarenhet inom outdoor-branschen i Sverige, Norge och England och 6 år som guide, att bjuda på sina 5 hetaste tips:

 

 

Spångest: En rädsla du enkom får genom att cykla över en spång på fjället. Att cykla på stigar på fjället kräver att du ibland har tungan rätt i munnen men belöningen efteråt (som oftast går utför) gör all möda värt det!   

 

 

Avbärarbältet 

Ska vara av det bredare slaget och hjälpa dig att avlasta vikten från dina axlar samt se till att ryggsäcken inte hoppar runt på din rygg. Bonus är om dessa även har små fickor som du kan fylla med förslagsvis, godis, karta och kompass.

Axelremmarna

Vadderade med en bröstrem som du kan justera bredden över bröstkorgen med. Detta för att kunna göra den så tight och skön som möjligt samt att du återigen, ska kunna undvika att den far omkring på din rygg. Glöm inte att dra åt de remmar som går ovanpå axlarna för att föra vikten närmare din rygg!

 

Haglöfs Spira 25 är vår personliga favorit när det kommer till att cykla med ryggsäck på fjället.

Storlek

När du väljer storlek måste du tänka på vad för slags turer du ska göra på din cykel. Är det enkla dagsturer, mellan stugor och hotell eller är det turer med tält inkluderat? Ca 25 liter funkar kanon till dagsturer, 35 liter till övernattningar i stugor eller hotell. Ska du tälta under turen så krävs det att din resterande utrustning så som tält, liggunderlag och sovsäck inte tar för mycket plats och går att komprimera ordentligt. Jag rekommenderar minst 45 liter för detta.

Tänk

Testa ryggsäcken med din hjälm på skallen! Det finns inget mer störande under själva turen än när ryggsäcken slår i hjälmen. Du kan knappt kolla uppåt när du kör utför och det kan rent utav bli farligt för dig. Detta går oftast att komma runt om du prövar en ryggsäck som passar din rygglängd. Detta brukar inte heller vara nåt problem med de ryggsäckar som är 30 liter och mindre.

Cykeln kan ge dig fantastiska upplevelser. Som här på Åreskutan en varm sommardag. 

 

Vad ryggsäcken ska innehålla 

När du hittat den perfekta ryggan för ditt äventyr ska du ju fylla den med mer eller mindre viktiga saker. Det tar lite tid innan du jobbat in den där perfekta packningen men skam den som ger sig. Börja med

en liten påse med verktyg och en extraslang. Däckavtagare, kedjebrytare, och ett multiverktyg med de insektsnycklar och mejslar du kan komma att behöva vid en brake down. Glöm inte den lilla handpumpen och en kniv

En ovärderlig turkamrat under hela året och till alla aktiviteter!

Förstahjälpenkit. Dauerlinda, plåster, värktabletter, första förband och Leukoplast-tejp. That´s it!

Förstärkningsplagg. Det finns en uppsjö av helt magiskt sköna dun- eller syntetfyllda jackor där ute. Syntet funkar bäst på sommaren då den fortsätter att värma även om den blir lite blöt. Glöm inte att packa denna i en drybag så undviker du just att göra den blöt när den ligger i ryggsäcken

Snacks. Mitt favoritsnacks är mandelmassa. Bra med energi och du kan forma den till ditt favoritdjur och bjuda den till din trötta kompis som behöver lite uppmuntran 🙂

Vatten

Solglasögon

 

Under en tur då detta blir ett av momenten krävs det att du har plats för ett par extra strumpor i din ryggsäck. Kanske till och med underkläder… En drybag är perfekt att fylla med dessa saker i din ryggsäck!

 

Detta var de tips som jag ville dela med mig utav. Hoppas att ni tar er ut på fjället och kommer fram till vilken ryggsäck och vilken packning som passar dig bäst. Trail and error, det är mitt sista råd till er.

 

Till nästa gång folkens!

 

Vi tackar Jonte för denna gång och i kommande “Den perfekta turen” Del II så får vi reda på hur Johan förbereder sig för sin tur till klättringens högborg i höst: Yosemite i Kalifornien.

På återseende!

No Comments

Post a Comment