fbpx
 

Djävulskammen

Djävulskammen

Välkomna till vårt 3:e inlägg i vår serie “Den perfekta turen”. Här delar vi med oss utav egna erfarenheter och ger er tips och trix inför kommande turer.
Denna gången får ni följa med på en alpin klättertur till Sylarna, en sprakande vacker höstdag.

Soluppgång över glaciären, på väg mot insteget av Djävulskammen.

Sylarna har en lång historia av klättring och några av Sveriges första riktiga klätterturer etablerades här. En av klassikerna i massivet är Djävulskammen som klättrades första gången 1899 (!!!). Det är just den turen som vi gjorde tillsammans en av höstens sista dagar.

Dagen började tidigt nere vid Sylarnas Fjällstation med frukost och en, två, tre koppar kaffe. Sen började vi vandringen mot Slottsdalen och vidare till det som finns kvar av glaciären nedanför toppen av Storsylen. Glaciären ligger i en stor gryta, omgiven på nästan samtliga sidor av branta klippväggar.

 

Klättringen har börjat!

Vid södra delen av den stora sylväggen går en kam upp mot toppen. Det är Djävulskammen och dagens mål! Vi kliver av glaciären och tar av oss stegjärn och lägger undan isyxorna, för nu börjar själva klättringen.

En kam, eller bergsrygg, ger ofta goda möjligheter att göra olika vägval. Man kan klättra på någon av kammens sidor för att undvika dom brantaste klätterpassagerna, eller följa kammen rakt på. Denna gången valde vi att, för det mesta, följa kammen rakt på.

 

Med kortrepsteknik klättrar Martin och Jonte mot toppen.

Vi klättrade i storskor, som är en typ av känga anpassad för alpinklättring. Martin ledde turen och använde olika tekniker av “kortrep” för att säkert och effektivt röra sig mot toppen. Kortrepsteknik är inte så vanligt att träffa på i Sverige men en vanlig teknik i t.ex. alperna.

 

Djävulskammen går lite böljande mot toppen, vissa partier är enkla medans andra kan upplevas svåra om man väljer att följa kammen rakt på. Sakta men säkert kommer vi närmare kammens slut. Det är exponerat men vädret är perfekt och vi kan njuta hela turen!

 

TOPPEN!

Uppe på toppen av kammen kan man välja att fortsätta till Storsylen. Det är en enkel vandring som avslutas med en kort men brant klättring precis innan toppröset. Denna gången valde vi att skippa toppen och firade ner till glaciären igen. Det finns bultat firningsankare men kräver 2st 60m rep för att ta sig till glaciären på en firning. Om man bara har ett 60m får man göra ett eget ankare halvvägs ner.

 

Ropes away!

Fjällklättring i Sverige har ett rykte om sig att vara farligt, löst och läskigt. I många fall kan det stämma, men Djävulskammen erbjuder en annan upplevelse! Det är en fin tur  och man får uppleva mycket på samma tur. Glaciär, klättring, en riktigt fin topp och firning, allt recept för en bra dag i bergen!

Sommaren 2021 kommer vi erbjuda guidade turer till Storsylen via Djävulskammen. Håll utkik på hemsidan för mer info!

Detta var sista inlägget vi gör i detta formatet! I framtiden lägger vi mer fokus på vårat nyhetsbrev som vi skickar ut med jämna mellanrum till er som är intresserade.

No Comments

Post a Comment