fbpx
 

Klättring med stort K

-Del 2 av: Den perfekta turen

Klättring med stort K

Välkomna till vårt 2:a inlägg i vår serie “Den perfekta turen”. Här delar vi med oss utav egna erfarenheter och ger er tips och trix inför kommande turer.
Hoppas att ni fann den första delen om stigcykling intressant och kanske den t.o.m gav er nåt tips som ni fick användning utav under sommaren och hösten?

 

Johan under en av alla träningsturer i somras. Detta vid Stugun utanför Östersund

 

Hur som, vi vill nu fortsätta i  våra egna stighudsspår och ge er en inblick i hur vår kollega Johan och hans replagskamrat Erik förberedde sig för att klättra de riktigt stora väggarna (även kallat för Big wall-klättring) i klättermeccat Yosemite i California, Usa.

Vid detta laget sitter de båda förmodligen på en klipphylla nånstans i dalen som är så skräckinjagande fin så att hälften vore nog och kanske sitter de på en “portaledge” flera hundra meter upp på The Nose som reser sig ca 1000 möh och som ser blankare ut än en spegel vid första anblick.

 

Portaledge är precis vad det heter: Portable ledge (portabel kant) och används som säng för natten då naturliga platser för detta saknas.

 

Här nedan följer Johans egna ord om hur de gjort för att bli förbereda för denna tur:

 

Hur gör en för att få till sin drömtur? Är det slump att den blir av? Nej!

 

På en road trip för tio år sedan åkte jag igenom Yosemite. Jag kände direkt att jag var tvungen att återvända med klätterutrustning någon gång. Så i vintras föll bitarna på plats: Min pepp och ambitionsnivå låg i nivå med erfarenhet och kunskap (det gjorde den inte för tio år sedan!) och jag hade hittat rätt klätterkompis! Vi bokade flygbiljetter till San Francisco! Yes, nu skulle resan äntligen bli av!
Det vi direkt visste att vi ville göra i Yosemite var att försöka att klättra någon av de större väggarna. Vi siktade in oss på Half Dome eller El Capitan och för att kunna göra det behövde vi få koll på en del grejer. Hur sover en på väggen? Hur fungerar en cam hook? Efter några timmar med googlande och telefonsamtal till vänner började saker att klarna. Vi hade nu blivit lovade att få låna porta ledge, haul bags och lite annan nödvändig utrustning från vänner som har koll. Kompisar är bra! Bara att börja träna!

 

Klättringstekniken som ofta används på dessa typer av väggar kallas för Aid-klättring. Att klättra på repen och att hänga i säkringsdonen hör då till sättet att ta sig upp på väggen till skillnad mot friklättring då en INTE ska hänga i sin utrsutning. Här ser ni även Haul bagsen som en transporterar sin utrustning, mat, och kanske ett par extra kalsonger i…

 

Att kunna anpassa sig efter väder, pepp och andra faktorer hörde till några av de tydliga lärdomar jag gick igenom under sommaren. Vi upptäckte fort att vi var tvungna att komma på vad vi behövde träna extra mycket på för att lyckas.
Jag hade knappt använt mig av aid-tekniker förut och kunde “bara” grunderna och timmarna framför datorn och olika videotipps blev obehagligt många.

 

När träningen utomhus tog slut så tog träningen inomhus till. Timmar på gymmet och framför datorn var nåt som både Johan och Erik blev tvungna till då de upptäckte vad de behövde ha med sig i bagaget till Yosemite.

 

Att vara förberedd på en fysisk nivå är ju i detta sammanhang ganska lätt. Eller hur? Första turen ute på väggen i våras körde vi in i flera återvändsgränder. Det var kallt och blött och t o m snöblandat regn den ena dagen. Den natten hade vi som mål att sova på vår portaledge. Vi fick se oss besegrade och sov i bilen. Hem till ritbordet igen med svansen mellan benen.

 

Regn och blötsnö. Att kunna se det vackra i denna situation, 400 meter upp på en klippvägg kräver sitt psyke och träning för att nå dit.

 

Med en avsaknad på 900 meter höga granitväggar i västjämtland fick vår lokala crag Välaberget i Undersåker på sina ståtliga 10-17 meter, agera som träningsarena. Allt från att första gången slå upp portaledgen till att upptäcka hur bra cam-hooksen är skedde på denna lilla klippa.

 

Här avnjuts vad som blev vår första lunch på en portaledge på Välaberget i Undersåker. Såklart ackompanjeras lunchen smakfullt med den inofficiella klättersportdrycken: Bayersk 2,8

 

Träningsturerna på Väla blev många och en av de mer minnesvärda av dessa var den gången då Erik föll för första gången på en säkring som han placerat svindåligt, på ren svenska! “Jag hörde bara ett sus och ett maskulint skrik följt av ett gapskratt” berättar vittnen som var där då Erik fick fart ner för väggen. “Som tur var satt hans nästa säkring som ett smäck och fallet stoppades snyggt. “

Artikel om just ämnet "Cam Hooking"

Erik föll på en Cam Hook när vi tränade på att ledklättra. En metallbit som är böjd och vass. Ska köras in i en spricka eller läggas på en kant. Den brukar backas upp med en bit silvertejp och ett djupt andetag

 

Vi föll båda den dagen men Erik fick pris för bästa prestation. På stigen hem kände vi att vi verkligen kommit nånstans i vår träning. Vi kunde räkna in otaliga timmar med placeringar av utrustning som för oss var helt otänkbara att klättra på för bara nån vecka sedan och nu föll vi på grejerna! Progression!

Veckorna och månaderna går och vi drar iväg till Stugun en sista gång. Få lite rutin på det här med att hissa alla saker, det är tungt! Första natten på portaledgen. Hittade en liten hylla, började försiktigt. Kan gå och kissa innan läggdags. Lyxade med sillmiddag. Sov så gott! Vaknade precis innan regnet började hälla ner. Tränade ytterligare på att fira med haulbag.

Nu står vi där, redo. Eller?! Jag kan med gott samvete i alla fall säga att vi har båda gjort det vi haft möjlighet till och känner mig mer peppad än nånsin på ett riktigt äventyr! 

Hur kommer det att gå för oss då? Tjao, det får ni fråga oss om när vi ses nästa gång. Förmodligen kommer vi att ha ett par nya historier att dela med oss utav och ett ton med ny kunskap att förmedla till er!

 

Vår första natt på portaledgen bjöd på en vacker skyline signerad Stugun, Ragunda kommun. Att försöka föreställa sig utsikten från The Nose i Yosemite Valley har aldrig varit så svårt/enkelt

 

Johan vill som avslutning skicka med er hans 5 bästa tips för att göra nåt liknande:

#1 Spendera mycket tid på gymmet – det är tung att hissa haul bags och dra rep

#2 Kolla igenom utrustning – låna från vänner om du inte har allt

#3 Det är fantastiskt kul att innan ni åker grotta in er i en klätterförare över det område ni ska åka till

#4 Träna klättring och olika aid-tekniker så klart

#5 Kolla youtube – Chris McNamara är nya husguden

 

Vi tackar Johan för att vi fått en inblick i hans och Eriks förberedelser. Har du fortfarande ett klättersug så kan kika in på våra kurser till höger här i menyn. Johan kommer att hålla i många av dessa nästa vår/sommar/höst. Skicka iväg en förfrågan redan nu om du känner för det.

Nu står vinter i farstun och vi kan knappt vänta på att det ska bli åkbart på fjällen runt omkring oss.

I nästa “Den perfekta turen” delar Martin med sig utav sina 5 bästa topptursfjäll och massa tips kring just toppturandet.

Martin susar ner för vad han anser vara ett av de bättre topptursfjällen. Ett tränat öga kan se vart han är!?

No Comments

Post a Comment