fbpx

Grundkurs Klättring

Vill du lära dig grunderna för att klättra utomhus med rep, då är detta kursen för dig! Du behöver inte kunna något om klättring eller klättrat tidigare för att gå denna kursen. Under 2 dagar lär du dig bygga topprepsankare, fira ner för en klippor, säkra klättrare, KLÄTTRA (!) och mycket mer. Under kursen får du också topprepskort (grönt kort). Att ha detta är ett vanligt krav för att få topprepsklättra på inomhusväggar i Sverige.

Efter avslutad kurs är målsättningen att du ska tillräckliga kunskaper för att, på egen hand, kunna klättra utomhus med rep. På ett säkert och roligt sätt!

28-29 maj (2 platser kvar)

13-14 juni

11-12 augusti (fullbokad)

18-19 augusti

Utbildningsmål:
– Topprep (bygga ankare, klättra och säkra)
– Firning
– Känna till och använda vanligt förekommande utrustning
– Knutar
– Klätter och rörelseteknik

Plats & tider:
Åre
Start kl 9.00
Avslut kl 16.00

Vad som ingår:
Kurs och instruktör i två dagar och topprepskort. Utrustning finns att låna vid behov.

Pris per person:
2900:-

Antal deltagare:

Minst 2, max 4.

Betalningsinfo

  Klättring runt Åre

  Vi på Summit Guides  är passionerade klättrare och tycker verkligen om alla typer av klättring. Bouldering, sport- och tradklättring, isklättring, dry tooling och inte minst alpinklättring. I vårt utbud av kurser och guidade klätterturer kan du boka allt från en grundkurs i klippklättring till en fortsättningskurs med avancerade tekniker för multipitch-klättring till guidade klätterturer i Sylmassivet. Vi tror bestämt att vi har något för alla som tycker om klättring oavsett nivå, erfarenhet och ambition.

  Klätterområden

  Klättring ÅreI västra Jämtland kring Åre och Östersund finns många fina ställen för klättring. Två givna favoriter för sportklättring är väggarna på Frösön och Hammaren utanför Hammarstrand. På Frösön finns mängder med fina leder, både för nybörjare och inbitna sportklättrare. Vill du hitta en led att ha som projekt under sommaren är det inga problem!
  Hammaren erbjuder något så ovanligt för Sverige som bultad multipitch-klättring. De längsta lederna är sex replängder med magnifik utsikt över Hammarstrand och Indalsälven. Här håller vi till under vår multipitch-kurs.

  För tradklättring håller vi Stuguberget som nummer ett i Jämtland. Här finns allt från klassiska Spinning Wheel och Mette Mera som går över flera replängder till en hel drös med ihållande och utmanande singlepitch-leder. Stuguberget är en given plats för våra tradklätterkurser.
  En dold pärla tycker vi är Bergviksberget som ligger strax söder om Östersund. Kvalitén på klippan, bra säkringsmöjligheter och högklassig klättring gör Bergviksberget väl värt ett besök. Precis som på Frösön och på Stuguberget finns här något för alla!

  Klättring på bergvägg

  Prova på klättring

  För dig som vill prova på klättring eller komma igång med klättring utomhus finns det massor med bra klättring runt Åre. Om du bokar vår Prova på klättring håller vi till på en klippa bara en kort bilfärd från Åre. Vi tillhandahåller självklart all nödvändig klätterutrustning under prova på klättringen, du behöver bara dyka upp och vara taggad på klättring!
  Under fina sommardagar har vi även prova på klättring uppe på Åreskutan. Att klättra uppe på Skutan och blicka ut över fjällvärlden samtidigt som solen är på väg ner i väst är en otrolig upplevelse!
  För dig som vill prova på bouldering ute eller vill ha någon som visar dig vart de bästa blocken med några av de finaste problemen i Jämtland finns är det oss ni ska kontakta! Vi på Summit Guides har varit med och utvecklat flera av de områden för bouldering som finns i västra Jämtland.

  Våra bästa klättertips

  Vårt starkaste tips inför klättersäsongen är att gå vår Grundkurs i klippklättring om du vill komma igång med klättring utomhus. Då får du lära dig hur du bygger ett topprepsankare, rappellerar samt tekniker för ett tryggt säkringsarbete. Självklart få du tillfälle att slipa på din klätterteknik också.
  Om det var ett tag sedan du gick en grundkurs eller om du vill komma igång med klättring igen rekommenderar vi varmt att hänga med på vår repetitionsdag. Där fräschar vi upp gamla kunskaper och lär oss några nya tekniker, allt för att du ska få en säker och kul klättersäsong!

  Kom alltid ihåg att ta reda på hur ”accessen” för varje klätterområde du besöker ser ut. Vart parkerar jag? Är klippan stängd under vissa perioder p.g.a häckande fåglar? Är det ok att elda vid klippan? Aktuell information finns att hitta på Svenska Klätterförbundets accessdatabas (https://access.bergsport.se/) eller bör finnas på 27crags eller den klätterförare du använder. Oavsett om du hittar information om access eller inte ska du självklart följa allemansrätten och ta hänsyn till andra klättrare.

  Tips nummer tre är att ha kul! Sänk prestationsnivån och strunta i graderna ibland. Klättra det som ser kul ut! Du kanske inte tar dig hela vägen till ankaret varje gång eller klarar alla boulder-problem, men du kommer definitivt att prova fler problem. Det kommer leda till att du breddar ditt register som klättrare, du blir lite mer kreativ och jobbar in fler rörelsemönster. Med mer erfarenhet och fler trix i lådan kommer du att kunna klättra ännu fler och hårdare leder och problem i framtiden. I slutändan är det ändå precis som klätterlegenden Alex Lowe sa ”the best climber is the one having the most fun”.

  Klätterkurs