Lavinkurs SVELAV Friåkning 1

Lavinkurs för dig som ska vistas kring snö, med tanke på att åka utförs, med skidor eller bräda på fötterna. Kunskap om lavinsäkerhet är minst lika viktigt som att ha med sig rätt utrustning när en beger sig ut i snön. Under två dagar lär du dig grunderna för ett lavinsmart beteende på fjället.

Vill du även lära dig att topptura på egen hand rekommenderar vi kursen Freetouring som är en kombinerad lavin- och toppturskurs!

Datum:
10-11 december (INSTÄLLD PGA SNÖBRIST)
17-18 december (FULLBOKAD)
19-20 december (4st platser kvar)
2-3 januari (FULLBOKAD)
7-8 januari (FULLBOKAD)
14-15 januari (FULLBOKAD)
23-24 januari (1 plats kvar)
28-29 januari (FULLBOKAD)
4-5 februari (FULLBOKAD)
14-15 februari (2 platser kvar)
18-19 februari (FULLBOKAD)
27-28 februari (4 platser kvar)
15-16 april (FULLBOKAD)

Utbildningsmål:
– Kamraträddning
– Identifiera lavinterräng
– Kunna minska risker i lavinterräng
– Grundläggande snö- och lavinkunskap
– Söka och tolka information om lavinrisk

Plats & tider:
Haglöfsbutiken i Åre
Start kl 8.00
Avslut kl 16.00
Max 8 st deltagare per kurstillfälle

Vad som ingår:
Kurs och instruktör i två dagar, säkerhetspaket (transceiver, spade och sond). Visst kursmaterial ingår.

Pris per person:
3800:- (Liftkortspris tillkommer)

Förkunskap:
Du bör kunna åka offpist i olika snöförhållanden.

Bokning:
Fyll i formuläret nedan. Glöm ej kurs samt datum!


  Vad innebär det att det är en SVELAV-lavinkurs?

  När du går en SVELAV Friåkning 1 kurs får du med dig alla grundläggande kunskaper som du behöver på skidorna och brädan i off-pisten. I och med stämpeln SVELAV så kan du förlita dig på att alla moment är uppdaterade till de senaste inom lavinkunskapen och vi är instruktörer som har blivit godkända av en statlig organisation. Kort och gott: Vi vet vad vi gör!

  Vem är lavinkursen för?

  SVELAV Friåkning 1 riktar sig lika mycket mot dig som precis köpt dina första offpistskidor eller lite bredare bräda, som mot dig som har åkt i lössnö under många år och har en aning om vad lavinkunskap handlar om men kan inte riktigt sätta fingret på vad som är bra eller dåligt.

  Varför ska du åka offpist?

  Så fort du glider ut med skidorna utanför pisterna i din favorit anläggning eller när du står på parkeringen nedanför ett snödränkt fjäll så öppnar sig en helt fantastisk värld framför dig. Du har som det berömda uttrycket lyder: en blank canvas framför dig. Det är en känsla som du sent kommer att glömma. Liftarnas surr har tystnat och du ser inte en enda reklamskylt som syftar på att du ska köpa nåt. Känslan av orörd snö är något som knappt går att beskriva och spontanskriken avlöser varandra när ni svischar ner för fjället.

  Varför ska du gå en lavinkurs?

  Men, vad gör du om din kompis helt plötsligt och ofrivilligt börjar glida neråt med en hel sluttning av snö? När detta är ett faktum så är oddsen inte på din kompis sida. Det är 50/50 chans att din kompis överlever denna fruktansvärda åktur och mycket handlar om hur DU agerar i denna situation. Vi kan backa banden lite.
  Ställ oss frågorna: Vad gjorde ni i just den här sluttningen som skickar din kompis nerför fjället? Hade ni läst på inför dagen om vad och vart det var farligt att röra sig idag? Har du tränat nog på transceiversök så att du nu kan göra ett ordentligt sök efter kompisen?

  Lavinsäkerhet

  När ni hör det ordet, vad tänker ni på då?
  -Att det är säkra lavinförhållanden?
  -Att någon säkrar lavinerna?
  -Läran om laviner?
  -Att veta vart lavinerna finns och hur du undviker dom?
  -Att du som snösportare har rätt utrustning och vet hur du använder den?
  Vi vet själva knappt svaret på den frågan och listan skulle kunna fortsätta ett bra tag till enligt oss. Det vi garanterat vet är att när du kommer ställa den frågan till dig själv, efter en lavinkurs, så kommer du kunna komma ganska nära svaret och suget på att lära dig mer växer sig stark.

  Vad lär du dig under en lavinkurs?

  Om du hade lärt dig att hitta den viktiga informationen innan din dag på fjället så hade du:

  Film från när Freeride testade gå lavinkurs hos oss, fram med popcornen.

  Frågor till vår grundare och guide Jonte!

  Om du fick skicka med ett lavintips, vad skulle det vara?
  Tänk på lutningen! Att bedöma om snön är stabil eller inte kan i många fall vara helt omöjligt. Så det enklaste du kan göra är att undvika terräng brantare än 30 grader.

  Vem tycker du ska gå en lavinkurs?
  I stort sett alla som åker skidor utanför pisten. Oavsett tidigare erfarenheter så kommer du garanterat att lära dig nåt nytt. 

  Vad fick dig att börja intressera dig för lavinsäkerhet?
  Framförallt var det Vildmark och Äventyrs utbildningen i Åre som gjorde att jag fick upp ögonen för det. Där igenom gick jag min första lavinkurs, och jag var såld direkt.  

  Kan vem som helst gå en lavinkurs?
  Ja men i stort sett! Du ska kunna åka skidor eller bräda i varierande snöförhållanden när det kommer till Friåkning 1. Pro utbildningarna har lite mer förkrav då tanken är att du ska jobba med lavinproblematik i framtiden. 

  Lavinsäkerhet vid topptur

  Vilken utrustning behöver jag för att gå en lavinkurs?
  Skidor eller bräda som är gjord för offpisten, hjälm och kläder efter väder. I vissa fall kör vi kursen på topptursutrustning (Freetouring som innehåller en SVELAV Friåkning 1, Pro 1 och Friåkning 2) och då krävs det topptursskidor eller spliboard. 

  Favoritpryl?
  Vi gillar våra syftningskompasser med lutningsmätare ifrån SILVA. Det är ett väldigt bra verktyg när du ska bestämma om en lutning är brant nog för att en lavin ska kunna starta i den.

  Bokningsvillkor

  GUIDER MED LÅNG ERFARENHET

  Summit Guides specialiserar sig på genuina fjällupplevelser. Vi älskar att vara ute och vi vill dela den känslan med våra gäster. Med 30 års samlad erfarenhet som guider vet vi hur vi skapar trygga, lärorika och roliga upplevelser. Vi är stolta över vår kunskap och erfarenhet som bidrar till den kvalité som genomsyrar våra aktiviteter.

  summitguideslogo
  man med skidor klättrar i berg
  PARTNERS
  haglöfslogo blackcrowslogo inlandetlogo julbologo