18-20 Januari
Fler datum för nästa vinter kommer i sommar! Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev så missar du inte när datumen släpps.
Utbildningsmål:
– Turplanering
– Identifiera och hantera risker
– Kunna minska risker i lavinterräng
– Säkra vägval
– Söka, tolka och prioritera information om lavinrisken
Plats & tider:
Enaforsholm Fjällgård eller Åre (se resp. datum)
Start kl 8.00
Avslut kl 16.00
Vad som ingår:
Kurs och instruktör i tre dagar, kurslitteratur.
Pris per person:
5200:-
Förkunskap:
Svelav Friåkning 1 eller motsvarande
Du ska nyligen tränat på transceiversök
När du går en SVELAV Friåkning 1 kurs så kommer du få med dig alla grundläggande kunskaper som du behöver på skidorna och brädan i off-pisten. I och med stämpeln SVELAV så kan du förlita dig på att alla moment är uppdaterade till de senaste inom lavinkunskapen och vi är instruktörer som har blivit godkända av en statlig organisation. Kort och gott: Vi vet vad vi gör
SVELAV Friåkning 2 är för dig som redan har gått en grundläggande lavinkurs, t.ex. SVELAV Friåkning 1. Den är topptursbaserad och målsättningen är att man, efter avslutad kurs, ska ha verktygen och kunskaper för att självständigt planera och genomföra egna turer i lavinterräng.
Så fort du glider ut med skidorna utanför pisterna i din favorit anläggning eller när du står på parkeringen nedanför ett snödränkt fjäll så öppnar sig en helt fantastisk värld framför dig. Du har som det berömda uttrycket lyder: en blank canvas framför dig. Det är en känsla som du sent kommer att glömma. Liftarnas surr har tystnat och du ser inte en enda reklamskylt som syftar på att du ska köpa nåt. Känslan av orörd snö är något som knappt går att beskriva och spontanskriken avlöser varandra när ni svischar ner för fjället.
Men, vad gör du om din kompis helt plötsligt och ofrivilligt börjar glida neråt med en hel sluttning av snö? När detta är ett faktum så är oddsen inte på din kompis sida. Det är 50/50 chans att din kompis överlever denna fruktansvärda åktur och mycket handlar om hur DU agerar i denna situation. Vi kan backa banden lite.
Ställ oss frågorna: Vad gjorde ni i just den här sluttningen som skickar din kompis nerför fjället? Hade ni läst på inför dagen om vad och vart det var farligt att röra sig idag? Har du tränat nog på transceiversök så att du nu kan göra ett ordentligt sök efter kompisen?
Om du hade lärt dig att hitta den viktiga informationen innan din dag på fjället så hade du: