Lavinkurs SVELAV Friåkning 2

Detta är en fortsättningskurs för dig som redan gått Friåkning 1. En tre dagar lång kurs med fokus på riskhantering och turplanering. Kursen är nästan uteslutande praktisk och helt topptursbaserad.

Datum:
18-20 januari (FULLBOKAD)
20-22 februari (1 plats kvar)

Utbildningsmål:
– Turplanering
– Identifiera och hantera risker
– Kunna minska risker i lavinterräng
– Säkra vägval
– Söka, tolka och prioritera information om lavinrisken

Plats & tider:

Enaforsholm Fjällgård eller Åre (se resp. datum)
Start kl 8.00
Avslut kl 16.00

Vad som ingår:
Kurs och instruktör i tre dagar, kurslitteratur.

Pris per person:
5200:-

Förkunskap:
Svelav Friåkning 1 eller motsvarande
Du ska nyligen tränat på transceiversök.


  Vad innebär det att det är en SVELAV-kurs?
  När du går en SVELAV Friåkning 1 kurs får du med dig alla grundläggande kunskaper som du behöver på skidorna och brädan i off-pisten. I och med stämpeln SVELAV så kan du förlita dig på att alla moment är uppdaterade till de senaste inom lavinkunskapen och vi är instruktörer som har blivit godkända av en statlig organisation. Kort och gott: Vi vet vad vi gör!

  Vem är lavinkursen för?
  SVELAV Friåkning 1 riktar sig lika mycket mot dig som precis köpt dina första offpistskidor eller lite bredare bräda, som mot dig som har åkt i lössnö under många år och har en aning om vad lavinkunskap handlar om men kan inte riktigt sätta fingret på vad som är bra eller dåligt.

  Varför ska du åka offpist?
  Så fort du glider ut med skidorna utanför pisterna i din favorit anläggning eller när du står på parkeringen nedanför ett snödränkt fjäll så öppnar sig en helt fantastisk värld framför dig. Du har som det berömda uttrycket lyder: en blank canvas framför dig. Det är en känsla som du sent kommer att glömma. Liftarnas surr har tystnat och du ser inte en enda reklamskylt som syftar på att du ska köpa nåt. Känslan av orörd snö är något som knappt går att beskriva och spontanskriken avlöser varandra när ni svischar ner för fjället.

  Varför ska du gå en lavinkurs?
  Men, vad gör du om din kompis helt plötsligt och ofrivilligt börjar glida neråt med en hel sluttning av snö? När detta är ett faktum så är oddsen inte på din kompis sida. Det är 50/50 chans att din kompis överlever denna fruktansvärda åktur och mycket handlar om hur DU agerar i denna situation. Vi kan backa banden lite.
  Ställ oss frågorna: Vad gjorde ni i just den här sluttningen som skickar din kompis nerför fjället? Hade ni läst på inför dagen om vad och vart det var farligt att röra sig idag? Har du tränat nog på transceiversök så att du nu kan göra ett ordentligt sök efter kompisen?

  Lavinsäkerhet
  När ni hör det ordet, vad tänker ni på då?
  – Att det är säkra lavinförhållanden?
  – Att någon säkrar lavinerna?
  – Läran om laviner?
  – Att veta vart lavinerna finns och hur du undviker dom?
  – Att du som snösportare har rätt utrustning och vet hur du använder den?
  Vi vet själva knappt svaret på den frågan och listan skulle kunna fortsätta ett bra tag till enligt oss. Det vi garanterat vet är att när du kommer ställa den frågan till dig själv, efter en lavinkurs, så kommer du kunna komma ganska nära svaret och suget på att lära dig mer växer sig stark.

  Vad lär du dig under en lavinkurs?
  Om du hade lärt dig att hitta den viktiga informationen innan din dag på fjället så hade du:

  Bokningsvillkor

  GUIDER MED LÅNG ERFARENHET

  Summit Guides specialiserar sig på genuina fjällupplevelser. Vi älskar att vara ute och vi vill dela den känslan med våra gäster. Med 30 års samlad erfarenhet som guider vet vi hur vi skapar trygga, lärorika och roliga upplevelser. Vi är stolta över vår kunskap och erfarenhet som bidrar till den kvalité som genomsyrar våra aktiviteter.

  summitguideslogo
  man med skidor klättrar i berg
  PARTNERS
  haglöfslogo blackcrowslogo inlandetlogo julbologo